Selekcionar je neko ko bira, odabira, pravi izbor iz mnoštva…

Vaš odabir veb strana takođe je neka vrsta selekcije. Ako se nekoj strani-sajtu vraćate redovno, ona ima neke osobine ili vrednosti koji je izdvajaju iz nepreglednog mora interneta. Odluku o toj “selekciji” donosite, svesno ili ne, kao trajniji (marker , registracija, RSS) ili trenutni odabir. Vama za tu odluku treba svega par sekundi.

selekcionar vitis vinifera
Foto: wikipedija

Za oplodnju, dobijanje hiljada sejanaca, odabir, umnožavanje, oglede, merenja, papirologiju i priznavanje sorte, mogu vam biti potrebne i decenije. Takođe je moguće da sav uložen trud i rezultati, na kraju ostanu samo kao nasleđe institutu – mlađem kolegi a bez priznatih novih sorata.

Definitivo vera i strpljenje, su pored neophodnog znanja, osobine bez kojih je nemoguće biti selekcionar. Posebno bi intersantno bilo istražiti koji tipovi ličnosti, biraju ovo zanimanje. Sa znanjima je malo lakše, potrebna su brojna i raznovrsna: počev od genetike, botanike, fiziologije, mikrobiologije… pa preko statistike, do organizacije pa i politike.

U vremenima velikih proboja u nauci i tehnologiji, ili u vremenima velikih problema (kao filoksera u vinogradarstvu) uloga selekcionara postaje još važnija. Tada je dobra ponuda novih rešenja od strateškog značaja za regije, države, narode, industrije, korporacije…