Zlatasto žutilo vinove loze (Flavescence doree), ozbiljan je razlog za uvođenje „vanrednog stanja“ u vinogradu. Od pojave filoksere nije bilo ozbiljnijeg i urgentnijeg problema za vinogradare.

Zlatasto žutilo prvi simptomi
Na početku i nije tako strašno

Ova bolest ima potencijal, da svojim brzim , zaraznim širenjem, opustoši čitava vinogorja. Samo ozbiljna, disciplinovana i koordinisana akcija, zasnovana na poznavanju mehanizma prenosa, može dati razultat.

Važan deo te akcije je obaveštavanje, ne samo vinogradara, već i „šire javnosti“ o opasnosti koju bolest predstavlja i načinu da se sa njom nosimo. Posebno je važno obavestiti, edukovati a na neki način i pomoći ljudima koji na okućnicama, gaje po nekoliko čokota loze. Ova mesta kao i napušteni vinogradi mogu biti „oaze“ za preživljavanje i širenje zaraze.

Zlatasto žutilo prouzrokuje fitoplazma Flavescence doree. Jednom zaražen čokot više nije moguće izlečiti.  Zaražene biljke potrebno je izvaditi sa korenom i ukloniti (spaliti). Ovo je potrebno (između ostalog) da bi smo sprečili širenje zaraze na zdrave čokote.

Fitoplazme su mikroorganizami slični bakterijama. Od njih se razlikuju u nekoliko osobina od kojih su najvažnije: odsustvo ćelijskog zida i različitost (promenljivost) oblika.
Fitoplazme su patogeni biljaka ali i insekata koji ih prenose. Nalaze se u sprovodnim snopićima biljaka, što ih čini veoma pokretnim i brzim u zarazi cele biljke
Šta su FITOPLAZME?

Zlatasto žutilo – načini širenja zaraze

Širenje bolesti na veće udaljenosti i nezaražena područja, dešava se zaraženim sadnim materijalom. Poseban je problem, moguća zaraženost podloga, koje ne oboljevaju (nemaju simptome) ali prenose zarazu. Prevencija zaraze zahteva posebne tretmane matičnjaka i sadnog materijala.

Širenje unutar vinograda ili na obližnje parcele dešava se letom odraslog insekta-vektora, američkog cvrčka – cikade ( Scaphoideus titanus). Ovaj deo je za nas hobiste i male proizvođače vaoma važan. Razumevanjem ciklusa razvoja bolesti, odnosno insekta-vektora i pravovremenom zaštitom moguće je odbraniti vinograd od bolesti. O ovome više u nastavku ove teme…

Izuzetan serijal od tri kratka petominutna videa, sa odličnim propratnim tekstom (ima prevod), može nam pomoći u razumevanju i odbrani od ove bolesti.

Sledi prvi u kom se upoznajemo sa problemom i dobijamo uvodne informacije. Ostala dva videa slede u prilozima na blogu koji nastavljaju obradu ove teme.