Ампелографија или специјално виноградарство, део је виноградарства који се бави описом врста и сорти винове лозе и њихових хибрида.

Теоретски свака јединка са пожељним особинама може постати сорта. Заправо свака сорта и јесте клонирано потомство (у великом броју) једне појединачне биљке одабране због својих „производних особина“.

Наравно није свака од ових кроз векове одабраних и клонираних биљака постала призната, каталогизована и описана сорта. Због тога је број сората које се у литератури помињу веома различит. Односно поприличан је број „аутохтоних“, мање познатих и мање раширених сората, варијетета…

Овај одабир пожељних производних особина заправо никада неће бити коначан, а разлога за то је много. Различита намена (винске и стоне) различити укуси, отпорност на болести, штеточине, мразеве… Прилагођеност на различите климатске услове, типове земљишта, технологије производње, чине потрагу за новим сортама веома живом.

Послове потребне да ова потрага буде успешна обављају селекционари.

Поред винове лозе (Vitis vinifera L.) фамилија Vitaceae – лијане, обухвата друге родове и врсте, сроднике винове лозе. Њихова генетика и отпорност на болести и штеточине битан су ресурс у раду селекцинара. Они се упорно и стрпљиво носе са овим проблемима још од средине деветнаестог века, када је прекинуто „рајско доба“ виноградара.

Са сајта www.ovinu.info, кликом на фотографију испод, можете бесплатно „скинути“ књигу у ПДФ формату: АМПЕЛОГРАФИЈА  из 2018 године. Аутори су Др. Радослав Тараило и Др. Предраг Вуксановић.

Ампелографија , електронски формат књиге
Кликни и „СКИНИ“ – Књига за оне који желе сазнати више.

Ово је и линк до чланка на исту тему, са том „малом разликом“ да нам је домаћин на сајту, много компетентнији. Дакле на овим страницама, имамо озбиљну литературу и факултетског професора.

Др. Драгутин Мијатовић стоји иза овог сајта, који активно ради од почетка прошле 2018 године. Вредан извор увек је добродошао…

Ампелографија: сорте за еколошки узгој

Видео у наставку веома је занимљиво предавање, на тему: „Избор сората прикладних за еколошко виноградарство“. Проф.др.сц. Еди Малетић, година 2012.