Цигараш је инсект (пипа), који се храни и размножава, на лишћу неких биљних врста.  Међу осталима врстама (крушка, шљива, леска, питоми кестен, липа) домаћин му је и винова лоза, на којој се храни пуповима, а јаја полаже у листове.

цигараш
Мај је месец када можете видети ову пипу.

Штете које наноси биљци домаћину, могу бити озбиљне. У нашим условима, на виновој лози, више занимљив него истински озбиљна претња, барем док му је бројност под контролом.

Сузбијање се врши углавном механички, ручно, скидањем и уништавањем „цигара“ са јајима и ларвама. Овим се смањује потенцијал за развој следеће године.

Само изузетно (велика бројност) може бити потребно и хемијско третирање. Хемиска заштита обично се проводи у мају, а од инсектицида користе се они на бази ендосулфана, фосалона, фентиона, фенитротиона…

цигараш и цигара
цигараш и цигара

Одрасле пипе су у нијансама зелене и плаве боје и лако уочљиве. После полагања јаја напуштају цигару и враћају се у земљу.

Мај је месец када можемо видети „цигаре“ које полажући јаја на листове винове лозе, прави ова пипа.

Цигараш – животни циклус

Под кором или под земљом на дубини од 10 цм, инсект презимљава у стадијуму имага. Када се листови домаћина потпуно развију, женке почињу са полагањем јаја.При том на посебан начин изгризају лисну петељку и главне нерве, па лист почиње да вене и савија се на начин налик цигари, по чему је пипа и добила име.

У сваку од цигара полаже по неколико јаја. Током живота то буде 50-60 јаја у неколико цигара.

За разлику од крушке где за једну цигару употреби 4-5 листова, или брезе где је тај број 10-15. Пипа на виновој лози за градњу цигаре користи само један лист.

Ембрионални развој у зависности од температуре и влаге траје око 12 дана. Затим се испилеле ларве хране унутар цигаре бушећи ходнике. Оне настављају развој чак и ако цигара отпадне.

Тај стадијум траје око три недеље, а затим ларве излазе из цигаре и одлазе у земљу, где се преобразе у лутке. Имаго (одрасла пипа као на фотографији) се у природи јавља током маја месеца.

Више фотографија у галерији:     Цигараш (Bictiscus betulae) – фото галерија