Селекционар је неко ко бира, одабира, прави избор из мноштва…

Ваш одабир веб страна такође је нека врста селекције. Ако се некој страни-сајту враћате редовно, она има неке особине или вредности који је издвајају из непрегледног мора интернета. Одлуку о тој “селекцији” доносите, свесно или не, као трајнији (маркер , регистрација, РСС) или тренутни одабир. Вама за ту одлуку треба свега пар секунди.

селекционар витис винифера
Фото: wikipedija

За оплодњу, добијање хиљада сејанаца, одабир, умножавање, огледе, мерења, папирологију и признавање сорте, могу вам бити потребне и деценије. Такође је могуће да сав уложен труд и резултати, на крају остану само као наслеђе институту – млађем колеги а без признатих нових сората.

Дефинитиво вера и стрпљење, су поред неопходног знања, особине без којих је немогуће бити селекционар. Посебно би интерсантно било истражити који типови личности, бирају ово занимање. Са знањима је мало лакше, потребна су бројна и разноврсна: почев од генетике, ботанике, физиологије, микробиологије… па преко статистике, до организације па и политике.

У временима великих пробоја у науци и технологији, или у временима великих проблема (као филоксера у виноградарству) улога селекционара постаје још важнија. Тада је добра понуда нових решења од стратешког значаја за регије, државе, народе, индустрије, корпорације…