Златасто жутило винове лозе (Flavescence doree), озбиљан је разлог за увођење „ванредног стања“ у винограду. Од појаве филоксере није било озбиљнијег и ургентнијег проблема за виноградаре.

Златасто жутило први симптоми
На почетку и није тако страшно

Ова болест има потенцијал, да својим брзим , заразним ширењем, опустоши читава виногорја. Само озбиљна, дисциплинована и координисана акција, заснована на познавању механизма преноса, може дати разултат.

Важан део те акције је обавештавање, не само виноградара, већ и „шире јавности“ о опасности коју болест представља и начину да се са њом носимо. Посебно је важно обавестити, едуковати а на неки начин и помоћи људима који на окућницама, гаје по неколико чокота лозе. Ова места као и напуштени виногради могу бити „оазе“ за преживљавање и ширење заразе.

Златасто жутило проузрокује фитоплазма Flavescence doree. Једном заражен чокот више није могуће излечити.  Заражене биљке потребно је извадити са кореном и уклонити (спалити). Ово је потребно (између осталог) да би смо спречили ширење заразе на здраве чокоте.

Фитоплазме су микроорганизами слични бактеријама. Од њих се разликују у неколико особина од којих су најважније: одсуство ћелијског зида и различитост (променљивост) облика.
Фитоплазме су патогени биљака али и инсеката који их преносе. Налазе се у спроводним снопићима биљака, што их чини веома покретним и брзим у зарази целе биљке
Шта су ФИТОПЛАЗМЕ?

Златасто жутило – начини ширења заразе

Ширење болести на веће удаљености и незаражена подручја, дешава се зараженим садним материјалом. Посебан је проблем, могућа зараженост подлога, које не обољевају (немају симптоме) али преносе заразу. Превенција заразе захтева посебне третмане матичњака и садног материјала.

Ширење унутар винограда или на оближње парцеле дешава се летом одраслог инсекта-вектора, америчког цврчка – цикаде ( Scaphoideus titanus). Овај део је за нас хобисте и мале произвођаче ваома важан. Разумевањем циклуса развоја болести, односно инсекта-вектора и правовременом заштитом могуће је одбранити виноград од болести. О овоме више у наставку ове теме…

Изузетан серијал од три кратка петоминутна видеа, са одличним пропратним текстом (има превод), може нам помоћи у разумевању и одбрани од ове болести.

Следи први у ком се упознајемо са проблемом и добијамо уводне информације. Остала два видеа следе у прилозима на блогу који настављају обраду ове теме.