Заштита винове лозе широк је и мало неодређен појам. Морамо га прецизније дефинисати да би ишта смислено могли рећи. Неколико подела и набрајања, као и обично могу нам помоћи у том послу.

Основна подела била би свакако на:
- комерцијалне винограде
- винограде хоби виноградара
Власници и технолози комерцијалних винограда, иако и сами са великим искуством и солидним знањем, увек могу рачунати на помоћ саветодавних служби. На располагању су им различите државне, а још више саветодавне службе основане од стране произвођача средстава за заштиту.
Са друге стране, скромно присуство корисних информација намењених хоби виноградарима, чини потребним један овакав сајт, и њима ћемо се, бавити у већини текстова.
Заштита винове лозе: ДРУГЕ ПОДЕЛЕ
Поред ове основне, постоје и поделе по приступу самој заштити односно њеном: интензитету, начину, дозвољеним средствима… Битне разлике постоје и у другим елементима технологије гајења: ђубрењу, обради тла, коришћењу механизације…
Тако данас имамо различите производње винове лозе:
- КОНВЕНЦИОНАЛНА
- ИНТЕГРАЛНА
- ЕКОЛОШКА
- ОРГАНСКА
- БИОДИНАМИЧКА…
Односно неколико начина узгоја, где је прописана и од надлежних инспекција контролисана како заштита тако и цео производни и технолошки процес грожђа или вина.
Начини сертификовања, контроле, декларисања, као и заснивање или конверзија засада, имају неке исте, али и неке различите прописе у локалним законодавствима држава. Како је ова прича мало дужа а и полако прелази ка КОМЕРЦИЈАЛНОЈ НЕКОНВЕНЦИОНАЛНОЈ производњи, вратићемо се на њу једном опширније у посебном чланку…
Поред ових постоје и различити индивидуални приступи заштити винограда, где из различитих разлога, узгајивачи редукују или сасвим избацују неке мере заштите… Овде им на руку иду особине (отпорност) неких сората, микроклима, положај…
На потребу и интензитет заштите утичу и бројни други чиниоци, од особина самог виногорја, избора сорте, узгојног облика, временских услова у сезони, пројектованог рода…
Ово је простор који нас као хобисте, посебно занима. Нама нису потребни „докази“ у облику сертификата, декларација… да је наше грожђе „задовољило високе стандарде“… Ми ћемо бити сасвим задовољни ако произведемо укусно и здраво грожђе у коме ће поред нас уживати наши ближњи, комшије, пријатељи… Ако део претекне, и постане вино или ракија наша виноградарска сезона угодно се „продужава“.
Знања потребна за остварење тог задатка, свакако постоје. Много људи зна понешто од потребног, а понеко зна баш много. Слична ствар је и са знањима на интренету, постоје али су поприлично разбацана. Моја је жеља сакупити их што више, овда на једно место.