Skip to main content

Блог-Виноградар: Велика прича о малим виноградима

Шасла, Племенка, Жупљанка… сорта са много имена

Шасла - Племенка

Шасла (Chasselas) је заправо заједничко име за неколико сорти винове лозе од којих су: chasselas rouge (Шасла црвена) и chasselas doré (Шасла бела) најраспрострањеније. Поред њих присутне су у нашим крајевима још три Шасле: праскава, миришљава и першунаста.

Златасто жутило винове лозе (Flavescence doree)

Златасто жутило листови

Златасто жутило винове лозе (Flavescence doree), озбиљан је разлог за увођење „ванредног стања“ у винограду. Од појаве филоксере није било озбиљнијег и ургентнијег проблема за виноградаре. Ова болест има потенцијал, да својим брзим , заразним ширењем, опустоши читава виногорја.

Цигараш – (Bictiscus betulae) на виновој лози

цигараш

Цигараш је инсект (пипа), који се храни и размножава, на лишћу неких биљних врста. Међу осталима врстама (крушка, шљива, леска, питоми кестен, липа) домаћин му је и винова лоза, на којој се храни пуповима, а јаја полаже у листове.

Црна пегавост винове лозе – Phomopsis viticola

crna pegavost na listu

Болест позната и као Ескориоза или Фомопсис присутна је дуже време, али је тек последњих деценија дошло до њене велике експанзије.
Неколико је разлога за то, а већина их је везана за модерну високо интензивну производњу грожђа.

Селекционар – вера, знање и стрпљење

селекционар витис винифера

Селекционар је неко ко бира, одабира, прави избор из мноштва…
Ваш одабир веб страна такође је нека врста селекције. Ако се некој страни-сајту враћате редовно, она има неке особине или вредности који је издвајају из непрегледног мора интернета. Одлуку о тој “селекцији” доносите, свесно или не…

Пламењача или ПЕРОНОСПОРА (Plasmopara viticola)

Пламењача на грозду

Пламењача или Пероноспора винове лозе, трећа је у низу невоља које су стигле преко „велике баре“. Решавање једног, довело је до следећег великог проблема.
Листови захваћени пламењачом изгледају као да су ватром спаљени, па је име сасвим оправдано.

СА ФИЛОКСЕРОМ: Од извора два путића

са филоксером

Са филоксером се, када се једном појавила, морало живети. Ни највећи оптимисти, нису се надали, да ће она једноставо нестати. Нити да је могућ повратак на старо. Како и куда даље у виноградарству нико није био сигуран. Напред и на исти начин није се могло, а могуће путеве тек је требало пронаћи.