Skip to main content

Блог-Виноградар: Велика прича о малим виноградима

Traktor

Traktor

Na prodaju Traktor IMT 540 – Deluxe. Ova oznaka u imenu označava model – verziju sa punom opremom: Traktor je 1978. kupljen kao nov i od tada je u vlasništvu gazdinstva. Poslednjih nekoliko godina malo korišćen a godinama pre toga radio relativno lakše poslove (prskanje, špartanje, transport…) pošto je radio u paru sa Rakovicom 65 […]

Шасла, Племенка, Жупљанка… сорта са много имена

Шасла - Племенка

Шасла (Chasselas) је заправо заједничко име за неколико сорти винове лозе од којих су: chasselas rouge (Шасла црвена) и chasselas doré (Шасла бела) најраспрострањеније. Поред њих присутне су у нашим крајевима још три Шасле: праскава, миришљава и першунаста.

Златасто жутило винове лозе (Flavescence doree)

Златасто жутило листови

Златасто жутило винове лозе (Flavescence doree), озбиљан је разлог за увођење „ванредног стања“ у винограду. Од појаве филоксере није било озбиљнијег и ургентнијег проблема за виноградаре. Ова болест има потенцијал, да својим брзим , заразним ширењем, опустоши читава виногорја.

Цигараш – (Bictiscus betulae) на виновој лози

цигараш

Цигараш је инсект (пипа), који се храни и размножава, на лишћу неких биљних врста. Међу осталима врстама (крушка, шљива, леска, питоми кестен, липа) домаћин му је и винова лоза, на којој се храни пуповима, а јаја полаже у листове.

Црна пегавост винове лозе – Phomopsis viticola

crna pegavost na listu

Болест позната и као Ескориоза или Фомопсис присутна је дуже време, али је тек последњих деценија дошло до њене велике експанзије.
Неколико је разлога за то, а већина их је везана за модерну високо интензивну производњу грожђа.

Селекционар – вера, знање и стрпљење

селекционар витис винифера

Селекционар је неко ко бира, одабира, прави избор из мноштва…
Ваш одабир веб страна такође је нека врста селекције. Ако се некој страни-сајту враћате редовно, она има неке особине или вредности који је издвајају из непрегледног мора интернета. Одлуку о тој “селекцији” доносите, свесно или не…

Пламењача или ПЕРОНОСПОРА (Plasmopara viticola)

Пламењача на грозду

Пламењача или Пероноспора винове лозе, трећа је у низу невоља које су стигле преко „велике баре“. Решавање једног, довело је до следећег великог проблема.
Листови захваћени пламењачом изгледају као да су ватром спаљени, па је име сасвим оправдано.