Молдова је једна од сората које могу лепо успевати и са минималном заштитом. Погодна за органску производњу на већим површинама и узгој на окућницама. Име је добила по држави у којој је селекционисана, Молдавији. Неко име сорте изговара у оригиналу (као Молдова), неко као Молдава, Молдавија а понеко и као Молдавка.

moldova

Молдова потиче од родитеља: Villard blanc x Guzal Cara.

Једна је од савремених сорти међуврсних (interspecies) хибрида. Сорта је из треће генерације (осамдесете године прошлог века) ових укрштања, односно тек мањи део њеног генома, наслеђен је од америчких предака. Тај део заслужан је за значајну отпорност, сорте на гљивичне болести, посебно на пламењачу и сиву трулеж. Сорта је уписана у међународни каталог сорти: Vitis International Variety Catalogue VIVC где можете пронаћи  више информација и неколико фотографија. Каталошки број је 7896 а примарно име МОЛДОВА.

У каталогу је као година укрштања наведена 1961. Вероватно је период од двадесетак година „неслагања“ време селекције и регистрације сорте, односно сорта је „призната“ осамдесетих.

Отпорност на поменуте болести је значајна, и у повољнијим годинама  довољна за узгој без заштите. У годинама са више падавина и са јачим нападима болести, ипак је пожељна нека „редукована“ заштита, која укључује 2-3 третирања.

молдова грозд

Квалитетна стона сорта, веома присутна у нашим крајевима, посебно на окућницама. Бујна је сорта, велике и редовне родности. Сазрева почетком октобра. Цвет је двополан, са високим процентом оплодње. Грозд је крупан и растерсит, просечне тежине 380 грама. Бобица је јајаста, крупна, тамно-плаве боје са обилним пепељком. Пријатног је, освежавајућег укуса а без посебног мириса. Може се дуго задржати на самом чокоту, а убрана се дуго и успешно чува у хладњачама. Добро подноси транспорт.

Молдова уз колац

Веома је погодна за развијеније узгојне облике, перголе или чардаклије. Захтева кратку или мешовиту резидбу. Подноси мразеве до -22 степена целзијуса. У овом конкретном примеру, привремено уз колац у нашем дворишту.