Црна пегавост (Phomopsis viticola)  болест је винове лозе. Њено упорно вишегодишње присуство у маленом винограду на окућници, један је од главних разлога за покретање овог сајта. О томе који су остали разлози више на првој страни.

crna pegavost na listu
Црна пегавост на листу

Црна пегавост: шта нам каже нет

Према скромним интернет изворима на нашем, или комшијским, а нама разумљивим језицима, ова болест где се једном појави практично ту и остаје.

Половина описа (и иначе кратких) бави се препорукама како да до болести не дође. А остатак текстова се односи на то како је, ако се већ појавила, држати под контролом. Односно који  предуслови су довели до њене појаве и који услови су погодни за ширење болести.

После тога обично иде препорука два или три средства која делују као добра превентива или као ефикасна заштита у току вегетације…

Та два-три средства су понекад наведена по активној материји а понекад по трговачком имену препарата. Да забуна буде већа понекад (ретко) су та имена идентична, али је веома вероватно да иста активна материја делује и на неку другу болест, или да се нађе у комбинацији са другом активном материјом а под трећим трговачким именом…

А готово сигурно постоји и код конкурентске куће само под другим именом…

Ако и пронађете прави савет за  препарат  има ли га у вашој пољоапотеци, месту, држави?

Довољно “АЛИ”и збрке да збуни и професионалног заштитара поготово у крају где винова лоза баш и није комерцијална култура.

И тако сваког пролећа иста претрага.

Временом су се појавили (па на жалост нестали – замењен „сломљен“линк) неки комплетнији текстови, али и даље ми остаје проблем да их пронађем у тренутку када ми је информација потребна. Све ово разлози су да ова тема буде веома темељно обрађена, можда и у више наставака.

црна пегавост оштећен лист
Озбиљно оштећење листа

Болест позната и као Ескориоза или Фомопсис присутна је дуже време, али је тек последњих деценија дошло до њене велике експанзије.

Неколико је разлога за то, а већина их је везана за модерну високо интензивну производњу грожђа.