Филоксера је аутохтони амерички инсект из долине реке Мисисипи. Храни се на листу и корену винове лозе, доводећи до брзог пропадања (2-3 године) нападнутог чокота. По изгледу слична биљним вашима, одрасла јединка је веома мала (око 1 милиметар дуга).
Филоксера – потпуни нестанак старог начина узгоја
Изрека да, несрећа никада не долази сама, потврдила се у потпуности. Тек делимично опорављене од штета, економских ломова и стреса коју је изазвала пепелница. Европске виноградаре задесила је нова још страшнија невоља. Овог пута није само угрожен род у текућој вегетацији, угрожен је опстанак винограда.

- У Европу стигла око 1860 (Можда и раније, мисле неки истраживачи)
- 1863 схваћена веза овог инсекта и сасушених трсова винове лозе.
- У наредних тридесет година довела до потпуног уништења дотадашњег начина производње

Бy Јоацхим Сцхмид, Фацхгебиет Ребензüцхтунг унд Ребенвередлунг Форсцхунгсансталт Геисенхеим, Вон-Ладе-Стр. 1, Д-65366 Геисенхеим – Селф-пхотограпхед, ЦЦ БY 3.0 де, Линк
Филоксера или трсов ушенац (Витеус витифолиае, Пхyллоxера вастатриx) је донијета у Француску из Америке око 1860. године. Брзо се проширила Еуропом остављајући пустош за собом јер су огромне површине под виновом лозом пропале. Многи су виногради потпуно пропали, па је тих година забиљежено више тисућа самоубојстава француских виноградара. Такођер је забиљежен одлазак многих виноградара и тежака у прекоморске земље. У народу се појам филоксера користи и за означавање изнимно велике штетности и других штетника, слично као појам куга за друге пошасти.

Појава филоксере која је уништила винограде у Европи, није мимоишла Срем. Овде се филоксера појавила 1881. године и до 1890. године су сви стари фрушкогорски виногради били уништени. Обнова и опоравак винограда трајао је скоро 30 година. Поново се са производње претежно црвених сорти грожђа, прешло на беле сорте, Најзаступљеније сорте су постале бела и црвена Сланкаменка, Италијански ризлинг, Црвена динка, Шасла, Франковка… Ако су Бермет и Аусбрух била најпознатија вина винара из са Фрушке горе у 18. и 19. веку, онда је то у 20. Веку постао Италијански ризлинг…. А, које вино или вина ће се издвојити у 21. веку, тек ћемо сазнати.
