Mali vinogradi i loza na okućnici, kao teme, samo delimično  su prepoznati i izdvojeni u tekstovima o vinogradarstvu. Tu i tamo, pojavi se po neki članak, a samo na jednom mestu sam pronašao seriju tekstova. Link do tih strana prilažem kasnije .

Neposredno pre pisanja teksta, uradio sam jedno manje „istraživanje“. Zaključak je da ove teme nisu prisutne u meri koju zaslužuju.  Opšti utisak stečen kroz duži vremenski period, u kome sam tražio savete i rešenja za konkretne probleme zaštite i nege vinove loze, potvrđen je dobijenim rezultatima.

mali vinograd okućnica
U ovakvom hladu i kafa više prija

Ako vam je ova analiza zanimljiva na sajtu KAOBOJAGI u tekstu  Istraživanje mikro niše: „Mali vinogradi i okućnice“ možete videti više o tome.

Mali vinogradi: korisni linkovi

Svaki link postavljen do neke veb stranice je svojevrstan glas, i priznanje za istu. Čak i u slučaju da komentar nije pozitivan, reakcija je izazvana, zabeležena i biće ocenjena bolje od stranice koju niko ne primećuje.

Zato podelite sadržaj koji vredi i koji vam se dopada, time mu popravljate relevantnost, vidljivosti i dodajete vrednost. Tu praksu deljenja stranica sa vrednim sadžajem za ove naše vinogradarske teme, nastaviću i u člancima koji slede.

Još bolja vest je da, tim deljenjem linkova (ako vode ka relevantnim sadržajima) vi podižete i ocenu vlastitih veb strana, profila, kanala… i time postižete višestruku korist: za pretraživače, sebe i autore tih vrednih sadržaja.

Ipak taj koristan i lep gest, samo je dodatni razlog za spisak linkova koji sledi. Glavni razlozi su želja da ih podelim sa vama, a zatim ih lako pronađem, jednom kad zatrebaju.

Ovo je dakle deo, meni i Google-u poznat, i vredan preporuke. Naravno u pitanju je subjektivan izbor a moguće je i verovatno da deo tekstova i nisam pronašao…

Takođe jedan opštiji deo namerno ostavljam „za kasnije“, kao deo članaka na određene konkretne teme koje su vezane za te stranice.

mali vinograd
  1. Link do serije tekstova Prof. dr Nade Korać: Vinogradarstvo na malim površinama – trenutno ih je 12 i predstavljaju redak primer serije povezanih tekstova…
  2. Knjiga iz 1974 godine, prevod sa ruskog, a na scribd-u: „Voćke i vinova loza na okućnici“
  3. Tekst od pre petnaest godina ali i dalje aktuelan: „Gajenje stonog grožđa na okućnici“
  4. Još jedan sličan tekst: „Gajenje stonog grožđa na okućnici loza koja se ne prska“
  5. I za kraj: Prikaz knjige iz 2000 godine.