Мали виногради и лоза на окућници, као теме, само делимично  су препознати и издвојени у текстовима о виноградарству. Ту и тамо, појави се по неки чланак, а само на једном месту сам пронашао серију текстова. Линк до тих страна прилажем касније .

Непосредно пре писања текста, урадио сам једно мање „истраживање“. Закључак је да ове теме нису присутне у мери коју заслужују.  Општи утисак стечен кроз дужи временски период, у коме сам тражио савете и решења за конкретне проблеме заштите и неге винове лозе, потврђен је добијеним резултатима.

мали виноград окућница
У оваквом хладу и кафа више прија

Ако вам је ова анализа занимљива на сајту КАОБОЈАГИ у тексту  Истраживање микро нише: „Мали виногради и окућнице“ можете видети више о томе.

Мали виногради: корисни линкови

Сваки линк постављен до неке веб странице је својеврстан глас, и признање за исту. Чак и у случају да коментар није позитиван, реакција је изазвана, забележена и биће оцењена боље од странице коју нико не примећује.

Зато поделите садржај који вреди и који вам се допада, тиме му поправљате релевантност, видљивости и додајете вредност. Ту праксу дељења страница са вредним саджајем за ове наше виноградарске теме, наставићу и у чланцима који следе.

Још боља вест је да, тим дељењем линкова (ако воде ка релевантним садржајима) ви подижете и оцену властитих веб страна, профила, канала… и тиме постижете вишеструку корист: за претраживаче, себе и ауторе тих вредних садржаја.

Ипак тај користан и леп гест, само је додатни разлог за списак линкова који следи. Главни разлози су жеља да их поделим са вама, а затим их лако пронађем, једном кад затребају.

Ово је дакле део, мени и Google-у познат, и вредан препоруке. Наравно у питању је субјективан избор а могуће је и вероватно да део текстова и нисам пронашао…

Такође један општији део намерно остављам „за касније“, као део чланака на одређене конкретне теме које су везане за те странице.

мали виноград
  1. Линк до серије текстова Проф. др Наде Кораћ: Виноградарство на малим површинама – тренутно их је 12 и представљају редак пример серије повезаних текстова…
  2. Књига из 1974 године, превод са руског, а на scribd-u: „Воћке и винова лоза на окућници“
  3. Текст од пре петнаест година али и даље актуелан: „Гајење стоног грожђа на окућници“
  4. Још један сличан текст: „Гајење стоног грожђа на окућници лоза која се не прска“
  5. И за крај: Приказ књиге из 2000 године.